Det började år 2000

Eldsjälarna

Hösten år 2000 bildades en ambitiös förening i Veddige. De satt i Hembygdstugan i Vabränna, drack kaffe och spånade om vad vi ska heta. Någon kläckte idén om att vi ska heta Veddigevisionen. Det passade så bra, för det var vi alla, visionärer. Eldsjälarna var Hans Olsson, Lena Olsson, Karin Örnerkrans, Susanne Claesson, Knut Wetterberg och undertecknad, Sandor Olah.

Att bo i Veddige ska vara kalas!

Men vilka visioner hade vi? Sanningen är att vi höll på med våra ambitiösa tankar i ett år redan innan den dagen. Hans och Lena Olsson ägde Statoil-macken, som låg mitt emot kiosken (idag 39:ans Kafé). Macken fungerade som en sorts “rådhus”. Där hände det ofta att man sprang på varandra och i all hast utbytte man idéer. Vid ett tillfälle diskuterade vi om Veddige borde ha lite bättre rykte i kommunen. Vad ska vi göra då? Jo, vi ska marknadsföra Veddige och se till att alla pratar väl om oss. Men hur gör man det? Veddige ska ha en logo! Veddige ska ha välkomstskyltar vid infarterna! Veddige ska ha en hemsida! Vi ska ha en egen tidning! Vi ska ha marknadsdagar! Vi ska ha fester! Att bo i Veddige ska vara kalas!

Veddigekalaset blev till. Vi hade lådbilsrally, mopedrally, rockkonsert, marknad, barntävlingar, fester och mycket mer under en och samma vecka på sommaren. Och vi fortsatte i flera år till. Glöm inte våra “Historiska spel” skriven och regisserad av Karin Örnerkrans och Lennart Vihlén – och spelad av oss, glada amatörer, visionärer

Tidning, logo, karta och välkomstskylt

Den första ViSKA! tidningen kom ut våren 2000. I brist på annan värd, hamnade tidningen under Bollklubbens vingar. Kanske för att chefsredaktören och ansvarige utgivaren var Michael Enberg, som var då ordförande i Bollklubben.

En logo togs fram för Veddige (det är “hjärtat” i Veddigevisionens logo, se längst upp till höger på skärmen). Vi har också tillverkat en “besökskarta” för bygden. Vi har skapat en hemsida och börjat samla information från alla föreningar och företag. Vi tog fram stickers, t-tröjor och allehanda reklammaterial för att kunna sprida information om orten.

Så småningom kände vi att vi måste kalla vår lilla grupp för någonting, om vi ska gå vidare seriöst. Det var därför vi grundade Veddigevisionen. Vi hade stoora planer! Och vi lyckades! Mediernas negativa ton om Veddige blev snart mycket positiv.

Sandor Olah